Priprava na vožnjo

Ljudje se na vožnjo pripravijo – tudi tisti, ki jih vožnje ni strah

Mnogi, ki jim vožnja avtomobila predstavlja nelagodje ali izziv, mislijo, da vsi ostali vozniki vožnjo jemljejo z levo roko, da se pač usedejo v avto in gredo. Seveda, obstajajo tudi taki, a med suverenimi vozniki je veliko število tistih, ki se na vožnjo tako ali drugače pripravijo. Kaj vse priprava zajema, je odvisno od posameznika, njegovih prioritet in morebitnih šibkih področij (na primer slaba orientacija). Priprava na vožnjo je za voznike, ki se želijo na pot podati brez strahu, zelo priporočljiva, saj krepi voznikovo prepričanje vase, samozavest in umirjenost, hkrati pa ustvarja splošno pozitivno vzdušje. Kar pa ni presenetljivo, saj vse v stvari v življenju počnemo bolje, če smo nanje dobro pripravljeni.

Poznate obe vrsti priprave na vožnjo?

Obstajata vse vrsti priprave na vožnjo. Prva je psihična oziroma notranja, druga pa fizična oziroma zunanja. Vsaka od njiju zahteva svojo pozornost, vsaj če želite iti na pot res sproščeni in pripravljeni. Psihična priprava pomeni:

 • poslušanje sprostitvene meditacije pred vožnjo,
 • uporabo ustreznih pozitivnih afirmacij,
 • dihalnih tehnik ali drugih metod, ki sprostijo, prizemljijo ali motivirajo.

Zunanja priprava na vožnjo pa zajema čisto stvarne dejavnosti, na katere se je večkrat dobro spomniti. Priprava na varno vožnjo je med drugim ključnega pomena tudi za zmanjšanje tveganja prometnih nesreč in ohranjanje varnosti za vse udeležence prometa.

Nekaj koristnih napotkov, kako se dobro pripraviti na varno vožnjo

Obnovite cestnoprometno znanje

Dobro se poučite o prometnih pravilih in cestnoprometnih predpisih. Sčasoma gredo lahko nekatere pomembne informacije v pozabo ali pa jih zaradi ustaljene poti ni bilo potrebno uporabljati. Sploh če se odpravljate na novo pot ali cesto, kjer so razmere dinamične, je odlično poznavanje cestnih pravil ključnega pomena za varno in prijetno vožnjo. Če določenega prometnega izziva v teoriji nikakor ne znate rešiti, za pomoč vprašajte izkušenega voznika ali pa kontaktirajte zaupanja vrednega učitelja vožnje – seveda še preden se odpravite na pot!

Preučite zemljevide

Pred vožnjo natančno preučite pot. S sodobnimi spletnimi zemljevidi bo to šlo z lahkoto. Če je treba, si na samolepilne listke napišite pomožna navodila oziroma pomembne opomnike, ki vam bodo olajšali vožnjo, vsaj če vam priljubljeni in praktični Google Maps ni dovolj.

Preverite aktualne razmere na cestah

Preden se odpravite na pot, preverite, kakšno je stanje na cestah. Pri tem vam glede razmer na slovenskih cestah lahko pomaga ta koristna spletna stran.

Poslušajte radio

Med vožnjo poslušajte radio, a ne katere koli postaje. Poslušajte enega od tistih informativnih radijskih programov, ki redno sporočajo glede aktualnih razmer in stanja na cestah. Tako se boste lahko na novonastale in nepredvidene razmere v prometu hitreje in bolje odzvali.

Vozilo naj bo redno vzdrževano

Redno poskrbite za ustrezno vzdrževanje vozila in to, da je v njem dovolj goriva, da se izognete nepotrebnemu stresu na poti. Preverjajte motorno olje, zavore, pnevmatike in druge ključne komponente vozila ter poskrbite za pravočasno menjavo določenih delov (jermen, filtri, akumulator …), da vas slučajno jekleni konjiček po nepotrebnem ne pusti na cedilu.

Precenite svoje vozniške sposobnosti

Če zaradi različnih vzrokov niste (več) prepričani v svoje vozniške sposobnosti, pojdite pred daljšo vožnjo na pot v spremstvu izkušenega voznika, še bolje pa z inštruktorjem vožnje. Saj veste, da obstaja tudi avtošola, ki potrpežljivo vožnje uči bodoče voznike, pa tudi tiste, ki vozniški izpit že imajo, pa ob vožnji čutijo takšno ali drugačno nelagodje (strah, stres, nesigurnost …)?

Čeprav je vsem jasno, se v praksi pogosto pozabi na naslednje

Kaj so glavni izzivi prometa, je vsem jasno, čeprav pogosto na cestah ne zgleda tako. Med pripravo na varno in suvereno vožnjo se, preden se usedete v avto, spomnite še na naslednje napotke:

 1. Nikoli ne vozite pod vplivom alkohola ali drog.
 2. Med vožnjo ohranjajte ustrezno varnostno razdaljo.
 3. Upoštevajte in spoštujte omejitve hitrosti.
 4. Hitrost vožnje prilagodite razmeram na cesti in vašemu počutju.
 5. Izogibajte se vožnji, ko ste utrujeni, zaspani ali pod velikim stresom.
 6. Uporabljajte varnostni pas in nanj, če je potrebno, opozorite tudi svoje sopotnike.
 7. V prometu bodite strpni, odgovorni ter dober zgled.
 8. Komunicirajte z ostalimi vozniki v prometu: EYE CONTACT=LIFE CONTACT
 9. Uporabljajte smernike za spremembo smeri.
 10. V prometu se vedite defenzivno-bodite pripravljeni popravljati napake drugih.
 11. Poskušajte v naprej predvidevati prometne situacije.