Vožnja avtomobila s spremljevalcem z dopolnjenim 16. letom starosti

Včeraj smo imeli na obisku družino, s katero smo se pred selitvijo na Gorenjsko veliko družili. Ker se dlje časa nismo videli, je pogovor tekel o marsičem. Tik pred odhodom, ko so že počasi sedali v avto, sem vprašala, ali starejši sin že kaj misli na vozniško dovoljenje, ker je ravno prave starosti za vožnjo s spremljevalcem. Hitro je postalo jasno, da so premalo seznanjeni s to tematiko, zato sem jih malce »razsvetlila«.

 

  1. Vožnja s spremljevalcem je namenjena otrokom, ko dopolnijo 16 let in še nimajo dovoljenja za samostojno vožnjo v prometu. Najprej opravijo del programa v šoli vožnje, nato lahko do 18. leta izkušnje, znanja in kilometre nabirajo v spremstvu staršev, znancev, sorodnikov.
  2. Vsak otrok ni zrel za ta program, zato je zelo pomembno, da starši svojega otroka dobro poznate in v kolikor otrok zna prevzemati odgovornost za svoja ravnanja v prometu, potem naj se seveda vklopi v ta program, saj boste vi in vaš otrok s tem ogromno pridobili. V kolikor pa imate doma najstnika, ki zna povedati, da so vsega krivi drugi, vam polagam na srce, da pošteno razmislite o programu, ker je lahko smrtno nevarno za vas, vašega otroka in druge prometne udeležence. Predstavljate si, da, recimo, otrok spregleda rdečo luč, pa v svoj bran reče, da je kriv semafor, ker se je spremenil v rdečo. Žal v prometu tako ne gre.
  3. Program vožnje s spremljevalcem se prične tako, da se otrok v šoli vožnje prijavi za opravljanje teoretičnega dela (CPP-ja) za voznika motornih vozil B kategorije.
  4. Opraviti mora izpit iz Rdečega križa.
  5. Opraviti mora teoretični del vozniškega izpita na državni ravni.
  6. V šoli vožnje mora dokončati praktični del usposabljanja. To pomeni, da mora opraviti toliko ur vožnje, da boste z njim v prometu varni. Koliko ur vožnje in časa bo potrebnega v šoli vožnje, da otrok doseže potreben nivo zanesljivosti in varnosti, je predvsem odvisno od vaše vzgoje. Če se otrok z vami v avtu vozi na avtopilotu (to pomeni, da med vožnjo gleda svoj mobitel, tablico in je popolnoma v drugem svetu in sploh ne ve, da cestni promet obstaja, potem bo potreboval ogromno časa in truda, da se bo zavedal, da cestni promet in prometne situacije sploh obstajajo). V kolikor vaš otrok večkrat sedi na prednjem sopotnikovem sedežu in z vami opazuje in glasno razmišlja o prometu, mu bo to v veliko oporo na poti do samostojnosti.

 

Več informacij na to temo najdete na spletni strani Javne agencije RS za varnost prometa:

https://www.avp-rs.si/vozniski-izpiti/voznja-s-spremljevalcem-2/pogoji-za-voznjo-s-spremljevalcem-2/

In starši velikokrat pozabljamo, da se otroci učijo od nas. V kolikor smo za volanom mi sami nestrpni, drzni, prehitri vozniki, ga ni učitelja vožnje in ne šole vožnje, ki bi lahko vplivali na vašega otroka, da bi vozil strpno, preudarno in počasi.

Zato dragi starši, prometna vzgoja se začne že v »mali šoli« in se dogaja prav vsak dan, ko je otrok z vami v vozilu. V kakšne voznike jih bomo vzgojili je v veliki meri odvisno predvsem od nas samih. In ko greste naslednjič na piknik, pomislite, kaj boste pili in nato družino vozili domov: otroci vas (po)snemajo.

Children see, children do!

https://www.youtube.com/watch?v=iaoTRFa9CO8