Vožnja s spremljevalcem

Razlaga vožnje s spremljevalcem

Včeraj smo imeli na obisku družino, s katero smo se pred selitvijo na Gorenjsko veliko družili. Ker se dlje časa nismo videli, je pogovor tekel o marsičem. Tik pred odhodom, ko so že počasi sedali v avto, sem vprašala, ali starejši sin že kaj misli na vozniško dovoljenje? Sedaj je ravno prave starosti za vožnjo s spremljevalcem. Hitro je postalo jasno, da so premalo seznanjeni s to tematiko, zato sem jih malce »razsvetlila«.

Kdaj začeti?

Vožnja s spremljevalcem je namenjena otrokom, ko dopolnijo 16 let in še nimajo dovoljenja za samostojno vožnjo v prometu. Najprej opravijo del programa v šoli vožnje, nato lahko do 18. leta izkušnje, znanja in kilometre nabirajo v spremstvu staršev, znancev, sorodnikov.

Vi presodite, če je otrok zrel za samostojno vožnjo

Vsak otrok ni zrel za vožnjo s spremljevalcem! Zelo pomembno je, da starši svojega otroka dobro poznate. Ali vaš otrok zna prevzemati odgovornost za svoja ravnanja v prometu? Če je temu tako, potem naj se loti vožnje s spremljevalcem. Tako boste vi in vaš otrok ogromno pridobili. V kolikor pa imate doma najstnika, ki zna povedati, da so vsega krivi drugi, pošteno razmislite o programu. Taka odločitev je lahko smrtno nevarna za vas, vašega otroka in druge prometne udeležence. Predstavljate si, da, recimo, otrok spregleda rdečo luč. In v svoj bran reče, da je kriv semafor, ker se je spremenil v rdečo. Žal v prometu tako ne gre.

Opravljanje Cpp tečaja

Program vožnje s spremljevalcem se prične tako, da se otrok v šoli vožnje prijavi za opravljanje teoretičnega dela (CPP-ja) za voznika motornih vozil B kategorije.

Opravljanje zdravniškega pregleda

Opraviti mora zdravniški pregled na katerikoli medicini dela in športa. Veljavnost zdravniškega spričevala je 3 leta.

Opravljanje  izpita iz prve pomoči

Opraviti mora tečaj in izpit iz osnove nudenja prve pomoči v prometu.

Republiški CPP izpit

Opraviti mora teoretični del vozniškega izpita na državni ravni.

Opraviti praktični program v šoli vožnje

V šoli vožnje mora dokončati praktični del usposabljanja. To pomeni, da mora opraviti toliko ur vožnje, kolikor je potrebnih,  da boste z njim v prometu varni. Koliko ur vožnje in časa bo potrebnega v šoli vožnje, da otrok doseže potreben nivo zanesljivosti in varnosti, je predvsem odvisno od vaše vzgoje. Če se otrok z vami v avtu vozi na avtopilotu (to pomeni, da med vožnjo gleda svoj mobitel, tablico in je popolnoma v drugem svetu in sploh ne ve, da cestni promet obstaja, potem bo potreboval ogromno časa in truda, da se bo zavedal, da cestni promet in prometne situacije sploh obstajajo). V kolikor vaš otrok večkrat sedi na prednjem sopotnikovem sedežu in z vami opazuje in glasno razmišlja o prometu, mu bo to v veliko oporo na poti do samostojnosti.

Informacije na Javni agenciji za promet

Več informacij na to temo najdete na spletni strani Javne agencije RS za varnost prometa:

https://www.avp-rs.si/vozniski-izpiti/voznja-s-spremljevalcem-2/pogoji-za-voznjo-s-spremljevalcem-2/

In starši velikokrat pozabljamo, da se otroci učijo od nas. V kolikor smo za volanom mi sami nestrpni, drzni, prehitri vozniki. Povem vam, da ni učitelja vožnje in ne šole vožnje, ki bi lahko vplivali na vašega otroka, da bi vozil strpno, preudarno in počasi.

Naši otroci se učijo s posnemanjem

Zato dragi starši, prometna vzgoja se začne že v »mali šoli« in se dogaja prav vsak dan, ko je otrok z vami v vozilu. V kakšne voznike jih bomo vzgojili je v veliki meri odvisno predvsem od nas samih. In ko greste naslednjič na piknik, pomislite, kaj boste pili in nato družino vozili domov: otroci vas (po)snemajo.

Children see, children do!

https://www.youtube.com/watch?v=iaoTRFa9CO8