VKLJUČITE SE v gost mestni promet BREZSKRBNO IN VARNO!

Prepoznajte svoje strahove pred gostim mestnim vrvežem, osvežite svoje teoretično znanje vožnje in se pogumno ter sproščeno podajte na vašo sanjsko vožnjo.

strah2

PREMAGOVANJE STRAHU ZA VOLANOM

Program je namenjen voznikom, ki že imajo veljavna vozniška dovoljenja in imajo strah pred samostojno vožnjo.

Program je sestavljen iz dveh delov, teoretičnega in praktičnega. Prvi teoretični del je delo s psihologom, educiranim iz vedenjsko kognitivne terapije.

Prvo srečanje je namenjeno konceptualizaciji problema, opredelitvi ciljev in druga pomembna izhodišča. Na prvem srečanju se določi število obravnav, plan dela in predstavitev našega programa.

Ničesar v življenju se ni treba bati, treba je samo razumeti.

PRVI DEL
(PSIHOLOŠKI 1-9)

1. Hiearhija ciljev
2. Iskanje sprožilcev strahu
3. Edukacija o NAM
4. Misli (nadomeščanje z neustreznimi)
5. Pozitivne afirmacije
6. Progresivno mišično relaksacijo, trebušno dihanje
7. Izpostavljanje (v imaginaciji)
8. Izpostavljanje (v živo- promet)
9. Evalvacija (na skali od 1-10) strahu, aktivacija v prometu

strah7

Na drugem delu se izvaja praktičen del z učiteljico vožnje. Delo se izvaja po malih korakih. Prehaja se od bolj znanih v manj znane in manj strukturirane situacije.

tunel

DRUGI DEL
(VOŽNJA Z UČITELJICO 10-13)

1. Delo na prilagojenem vozilu
2. Delo na poligonu
3. Postopno izpostavljanje (od bolj znanih situacij do manj znanih)
4. Prenos osvojenega znanja na svoje vozilo (generalizacija)

VAŠE PRIDOBITVE

deležni boste individualne obravnave,
sprva se boste praktično usposabljali na neprometni površini in na vozilu, ki je dodatno opremljeno s pomožnimi stopalkami (sklopka, zavora in plin),
v nadaljevanju se boste praktično usposabljali na lastnem vozilu,
pridobili boste samozavest,brez strahu
pridobili boste veselje do vožnje,
pridobili boste zaupanje vase.

voznja2

POTEK PROGRAMA

Samostojni koraki za premagovanje strahu za volanom

1 korak:
Ugotovite, kaj vam povzroča skrbi za volanom. Ste morda šele pred kratim pridobili vozniško dovoljenje? Ste nedavno doživeli ali bili udeleženi v prometni nesreči? Morda preprosto ne zaupate svojim vozniškim sposobnostim in znanju, da bi šli samostojno v promet? Ko enkrat ugotovite, od kod izvira vaš strah, ste že na pol poti, da ga premagate.

2 korak:
Sedite v avto in se udobno namestite. Nastavite si sedež, ogledala, vzglavnike, vse kar je potrebno, da se boste za volanom dobro počutili. Udoben položaj za volanom je zelo pomemben element premagovanja strahu za volanom. Ko ste udobno nameščeni in se dobro počutite, četudi ob še ugasnjenem vozilu, je to prvi korak do uspeha.

3 korak:
Prosite dobrega prijatelja, da se vam pridruži v vozilu. Prijatelj v vozilu lahko pripomore k temu, da se za volanom še bolj sprostite. Dobrodošlo je vse, kar vam v kakršni koli meri pomaga k zmanjšanju napetosti.

4 korak:
Utišajte ali izklopite radio. Glasna glasba vas lahko ovira in dokler za volanom ne boste povsem sproščeni, poskrbite, da bo glasba čim tišja. Če radi poslušate glasbo, poslušajte takšno, ki vas pomirja.

5 korak:
Stvari se lotite po majhnih korakih. Prvič samo zapeljite s parkirnega mesta in nazaj. Ko sedete za volan drugič, se zapeljite okrog hiše po soseski. In tako počasi povečujte število krogov, ki jih odpeljete. Sprva se vozite po dobro poznanih, utečenih poteh. Vzemite si dovolj časa in ne vozite na silo po nepoznanih poteh, dokler ne boste povsem sproščeni.

6 korak:
Zamenjajte vse negativne misli s pozitivnimi. Kadarkoli vas notranji glas nagovarja, da nečesa ne zmorete, ne znate, ne obvladate zadosti. Takrat si recite zmorem, znam, obvladam,…

7 korak:
V kolikor vam to še ni pomagalo, si lahko poiščete strokovno pomoč. Na voljo sem vam kadarkoli na telefonski številki; 041 879 661.

Vrsto let sem poučevala ljudi za pridobitev vozniškega dovoljenja. V zadnjih dveh letih, sem se specializirala za delo z ljudmi, ki potrebujejo pomoč pri premagovanju strahu za volanom. Zelo uspešno sodelujemo in rada delam z ljudmi.

 

Veselim se sodelovanja z vami.

 

Prijazno vas pozdravljam,
Marjetka Kramžar, dipl. učiteljica vožnje

PRAKTIČNI DEL

Praktični del se izvaja individualno z učiteljico vožnje. Vožnje se opravljajo na prilagojenem vozilu, ki ima dodatno stopalko za plin, zavoro, sklopko. Vožnje se sprva opravljajo na neprometni površini-poligonu, ki je rezervirano izključno samo za nas, da premagamo strah pred vožnjo.

Vožnjo izvajamo po malih korakih. Sprva se izvajajo bolj poznani elementi vožnje, kasneje manj znani. Sprva se vozimo po poznanih poteh, kasneje po manj poznanih poteh.

Kasneje je možnost vožnje in usposabljanja na vašem vozilu. Tako boste spoznali fizikalne in mehanske lastnosti vašega vozila.

strah9