Ponovno za volan

Kako se ponovno spraviti za volan?

Vozniški izpit sem opravila (bolj na silo kot iz veselja) pred skoraj 30 leti. Potem nisem vozila praktično nič (vozil je partner, v mestu sem imela vse pred nosom itd). Po Ljubljani nisem vozila niti enkrat. In več časa, ko je minilo, manj verjetno se mi je zdelo, da bom še kdaj sedla ponovno za volan. Po drugi strani sem se prav zaradi tega počutila grozno nesvobodno. Kolikokrat bi se sama kam odpeljala! Postajala sem jezna sama nase, češ da imam vozniško dovoljenje, ki ničemur ne služi. Kljub temu sem s korakom, da bi se zopet lotila vožnje, vsakič znova odlašala in našla sto razlogov, zakaj ne. V Ljubljani nimam kje parkirati. Na cestah je danes norišnica. Rajši sedem na vlak in sem brez skrbi, samo, da mi ni potrebno ponovno za volan!

Zmogla bom ponovno za volan

Potem mi je kolegica povedala za go. Marjetko in njen program. Rekla sem si, da moram vsaj poskusiti. Da si ne bom kdaj kasneje očitala, da nisem poskusila sesti ponovno za volan. Danes sem neizmerno vesela, da sem zmogla ta korak. Pod vodstvom ge. Marjetke so vsi pomisleki izpuhteli. Začeli sva na poligonu, saj sem bila začetnica, ki je šla ponovno za volan (recimo v avtomobilu se mi sanjalo ni, katera stopalka je za kaj). Že na tretjem srečanju sva se preselili na Ljubljanske ceste in križišča, potem pa postopoma od lažjih do težjih, od predvidljivih do popolnoma novih situacij. V nasprotju s pričakovanji sem uživala od prve ure dalje, saj se ob ge. Marjetki niti enkrat nisem počutila kot brezupen primer. Ob premišljeno zasnovanih urah, jasni razlagi in predvsem v sproščenem vzdušju ni bilo težko napredovati, predvsem pa se otresti strahu. Še več, danes v vožnji prav uživam. Precej hitro sem se spravila tudi v domači avtomobil in se zapeljala po regionalnih cestah. Zdaj mi manjka še avtocesta in ne dvomim, da mi bo uspelo tudi to. Pri programu mi je všeč to, da je fleksibilen – prilagaja se temu, kaj v danem trenutku potrebujem.

Še slabo leto nazaj se mi je možnost, da bi kdaj samostojno vozila, zdela kot znanstvena fantastika. Reaktivacija v promet je bila vsekakor ena najboljših odločitev v mojem življenju. Polagam  vam na srce, da iti ponovno za volan je osvobajajoče.

Valerija 48 let