Otrok v avtu

Vožnja in otrok v avtu

Avta nisem vozila že celih 7 let. Sin je star skoraj dve leti. Nisem si znala predstavljati kako bom  vozila avto, ko bo otrok v avtu?  Prijateljica mi je povedala in priporočala program premagovanja strahu za volanom. Na začetku, ko sem začela s ponovno vožnjo v prometu, mi je veliko pomenilo, da sem se usposabljala na  prilagojenem vozilu. To mi je omogočala, da bi v primeru nevarnosti, lahko Marjetka namesto mene ustavila.  Ko sem postala toliko bolj suverena v vožnji, sva se za vožnjo zmenili na mojem lastnem vozilu. Sprva je šlo bolj počasi, ker me je skrbelo, da ne bom kaj spregledala. Med samo vožnjo me je Marjetka bodrila, spodbujala. Počasi sem sprejela in verjela, da bom jaz in moj otrok v avtu popolnoma varna. Ko sem pridobila zaupanje vase, sem se počutila popolnoma varno in kompetentno za volanom.

Ampak moj cilj je bila vožnja in otrok v avtu!

Želela sem si pridobiti izkušnjo vožnje z otrokom v avtu. Sin še ni dopolnil dve leti in bila me je strašna groza, voziti se z otrokom. Kaj, če bo začel jokati, oglašati, kako naj vem, da je z otrokom vse OK? V programu premagovanja strahu za volanom, sva z Marjetko osvojili tudi to. Najprej sva se  spoznali kako namestiti otroški sedež v avto.  Ali ste vi vedeli, da je otroški sedež v avto primerno postaviti tako, da je dojenček s hrbtom obrnjen v smer vožnje?  Le tako ob morebitnem trku s celim telesom pritisne ob naslon avtosedeža. Če bi bil otrok obrnjen v smeri vožnje, bi zaradi nesorazmerno velike teže glave prišlo do hudih poškodb vratnih vretenc. Namestili sva tudi posebno ogledalo, da sem otroka lahko med vožnjo spremljala. Tako kot se spremlja promet zadaj za vozilom. Sprva sva se po Ljubljani vozili s praznim otroškim sedežem. Postopoma in na krajše razdalje sva kasneje vzeli s seboj tudi sina.

Danes sem presrečna, da sem šla preko vseh strahov in nezaupanj s strokovno usposobljeno osebo. Od samega začetka je verjela vame, da mi bo uspelo.  Skupaj sva se naučili kako priti do otroške urgence, pediatrične klinike, kje in kako parkirati, da lahko z otrokom obiščeva urgentnega zdravnika tudi sredi noči. Vse te konkretne vaje so bile zame nujne, da sem jih izvajala s strokovno usposobljeno osebo.

Sedaj se počutim kot prava mama!

Sedaj vem in verjamem, da bom sama sposobna sina odpeljati k zdravniku tudi sredi noči, če bo potrebno.