Tesnoba za volanom

Moja tesnoba za volanom!

Vozniško dovoljenje sem pridobila pri 20-tih letih. Do svojega 34. leta nisem popolnoma nič vozila. Tesnoba za volanom je bila v meni že pred pridobitvijo vozniškega dovoljenja. O tem nisem bila pripravljena z nikomer govoriti. Ljudje so vedeli, da imam vozniško dovoljenje, a za mojo tesnobo za volanom ni vedel nihče. Vse to sem skrbno skrivala. Celo moji tesni sodelavci niso vedeli za tesnobo za volanom. Dokler nismo nekega dne imeli v službi team buildinga.

Oba moja sodelavca sta  ta dan popila preveč alkohola in želela, da ju  jaz peljem  proti domu. V njunem vinjenem stanju, kakršnem sta bila, sem prejela veliko smeha in zbadljivk, da kaj takega kot tesnoba za volanom sploh ne obstaja, da naj si neham izmišljevati. Da naj se usedem v avto in peljem, da naj neham komplicirati, … Da to ni nič takega, … Da to zna vsak, … Meni je bilo res grozno, že sama misel na to, da bi jaz vozila avto, mi je povzročala veliko dihalno stisko. Noge sem imela popolnoma mehke, že ko sem samo pomislila na vožnjo.  Kaj šele, da bi se zares usedla za volan.

No, ta dan, smo šli domov s taksijem. Bil je vikend. Cel vikend sem razmišljala kako naj jima razložim kaj se je zgodilo. Sram me je bilo iti v službo, kaj bosta rekla, kako me bosta zbadala, gledala, se mi posmehovala, … A tadva moja sodelavca sta bila povsem razumevajoča. Da jima je žal, da sta me spravila v stisko, da si ne moreta predstavljati kako mi mora biti težko, ko ne vozim avta. Ne morem verjeti, da sta me prav onadva  predstavila Marjetki v program brez strahu za volanom.

Program brez strahu za volanom si

Odkar delam v programu z Marjetko, se je moja tesnoba za volanom zelo zmanjšala. V programu me Marjetka spodbuja, bodri, si zame vzame čas in mi da prostor, da naredim tudi kakšno napako. Sproti mi razloži prometne situacije in mi daje tehnike za premagovanje strahu in tesnobe za volanom. Kadar česa ne razumem, večkrat ponoviva, da se mi situacija zares zasidra in jo popolnoma razumem. Vsakič, ko grem na vožnjo, grem z veseljem. Tudi, ko pada dež:-).  In to mi pomeni največ.

Klara 35 let