Nov avto

Kako se lahko vožnja ustavi, če imaš nov avto?

Pred 5 leti sem postala vdova. Od takrat se vsak dan sama zbujam, hranim, motiviram, da nekako zvozim dan. Na žalost nisem več najmlajša, 70 bom naslednje leto. Do nedavnega me je naokoli vozil mož.  Zelo rada sva obiskovala prijatelje po celi lepi Sloveniji. Ni ga bilo kraja, da ga nebi obiskala in si v kakšni gostilni privoščila dobro kosilo. Tudi v  Nemčijo sva večkrat šla obiskat prijatelje. Mož je bil strasten, varen in zelo umirjen voznik. Vedno je vozil samo on.

Ko ostaneš sam, sam za vse

Sedaj, ko sem ostala sama, se na pot težko odpravim sama. Najini otroci so tudi že odrasli, imajo svoje družine. Nimajo časa, da bi se z menoj ukvarjali prav dosti. Vseeno so mi pomagali, da sem pridobila nov avto. Vsak bi si  mislil, kakšna sreča, da imam nov avto. A temu ni tako. Dobra stran novega avta je, da je tokrat z avtomatskim menjalnikom. Tehnika vožnje mi je z novim avtom veliko lažja, ker mi avtomatski menjalnik nudi občutek varnosti in zaupanja pri speljevanju v klanec in na križiščih, ko zavijam levo.

Sama se na pot odpravim redkokdaj. Včasih mi moj nov avto naredi prav sive lase. Že, ko sva se prvič dobili z Marjetko na Štajerskem, se je na mojem novem avtu zaklenil volan. Nisem vedela kaj naj naredim, še dobro, da se je to zgodilo tisti trenutek, ko sem nov avto parkirala in spoznala Marjetko. Marjetka mi je takoj pokazala in razložila kako moj nov avto funkcionira. Pokazala in razložila mi je nekaj posebnosti, ki jih je imel moj avto. Skupaj sva se dobili tudi zato, da me je naučila uporabljati vzvratno kamero, da razumem kaj mi želi predstaviti. Sedaj je na meni, da treniram in se sama preizkušam v parkiranju in vožnji vzratno. Veliko mi pomeni, kadar me Marjetka pokliče in lahko z njo poklepetam o prometnih izzivih.