Strah pred vožnjo avtomobila

Vzroki za strah pred vožnjo avtomobila

Strah pred vožnjo avtomobila ima lahko različne vzroke.  Eden od vzrokov za strah pred vožnjo avtomobila je lahko tudi neprijetna ali negativna izkušnja v prometu. En od takih vzrokov za strah  je lahko tudi vožnja po avtocesti v slabem vremenu, ko je vidljivost slabša in se posledično lahko počutimo manj varne. Ali pa vožnja po mestu v  temi, ko je naša vidljivost in opažanje okolice manjša, negotovost pa toliko večja. Strah pred vožnjo avtomobila je v večernih urah toliko večji. Lahko  vas skrbi, da ne boste pravočasno opazili kolesarja, e-skiroja, da ne boste imeli dovolj časa, da bi pravočasno ustavili.

Velikokrat, ko sem se srečala z ljudmi je bil vzrok za strah pred vožnjo avtomobila tudi neznanje, oziroma neizkušenost. Ta strah je najlažje premagati. Potrebno je pridobiti izkušnje in nato trenirati in trenirati, da postanete vsak dan malo boljši vozniki in vse bližje samostojni in varni vožnji.

Nekaj nasvetov

Nasveti za premagovanje strahu pred vožnjo:

  • Ugotovite, kaj vam povzroča skrbi za volanom?
  • Sedite v avto in se udobno namestite.
  • Prosite dobrega prijatelja, da se vam pridruži v avtu.
  • Utišajte ali izklopite radio.
  • Stvari se lotite po majhnih korakih.
  • Zamenjajte vse negativne misli s pozitivnimi.
  • Perfekcionizem zamenjajte z VARNIM ravnanjem.

Varno ravnajte na cesti

Samo varno ravnanje v prometu vam bo koristilo. Tudi, če ne boste popolni. Prepričana sem, da bi se ljudje večkrat odpravili na pot, če se nebi ukvarjali s tem kje in predvsem kako bom parkirala pri trgovini, zdravstvenem domu.

Kaj si bodo drugi mislili?

Poskusite umakniti misel: Kaj si bodo drugi mislili? To je ena od negativnih misli, ki vam bo onemogočila, da se sploh odpravite na pot. Povem vam, ne morete vedeti kaj si ljudje mislijo?  Nikar tega ne počnite, to vam ne koristi za varno vožnjo. Odpravite se na pot z mislijo, da vas ljudje ne poznajo in vam ne morejo škoditi.