Tesnoba v predoru

Predor in tesnoba

Tesnoba v  predoru zna biti velika nadloga. Tudi to je eden od razlogov, da se stranke izogibajo vožnji po avtocesti. Kako je možno, da me tesnoba zagrabi ravno v predoru?

Kako je poskrbljeno za varnost v predoru?

Potrebno je vedeti, da je varnost v predorih na slovenskih avtocestah tehnično podprta z:

  • nadzorom prometa iz nadzornih centrov prek video sistema,
  • vgrajenimi sistemi avtomatskega odkrivanja javljanja požarov ter v novejših predorih tudi z avtomatsko
  • detekcijo prometa in zastojev,
  • vgrajeno prometno signalizacijo in komunikacijsko opremo (semaforji, sistemi za klic v sili, varnostna razsvetljava, ipd.),
  • odstavnimi nišami v daljših predorih.

Načeloma je tako, da takoj, ko bi se v predoru kar koli zgodilo, se vklopijo varnostni sistemi.

Priprava na vožnjo skozi predor

Na vožnjo skozi predor se je potrebno pripraviti. V kolikor boste v predor vstopili pripravljeni, se vam bo tesnoba zmanjšala ali celo odpravila.

  1. Pred vstopom v predor vas čaka semafor, kateri vam naznanja ali je predor pretočen ali  ne. Zelena luč na semaforju pomeni, da je v tunelu vse OK, da promet poteka tekoče.  Rumena utripajoča luč na semaforju vam pove, da v predoru potekajo vzdrževalna dela, da je potrebno peljati bolj previdno in bolj počasi. V kolikor je pred predorom rdeča luč, nikakor NE SMETE VSTOPITI, ker je v tunelu bodisi  nesreča, požar ali še kaj drugega.
Tesnoba v predoru

 

2. Ob vstopu v predor, še posebej kadar je zunaj močno sonce, se morajo vaše oči prilagoditi na temnejši prostor. Na spremembo svetlobe se pripravite tako, da za kratek čas odvzamete nogo s plina, da pridobite čas za adaptacijo na novo svetlobo.

3.  Ko ste že v predoru poskrbite za zadostno varnostno razdaljo, da boste imeli pregled nad dogajanjem v predoru. Prav pride tudi to, da vozniki tovornih vozil v predorih ne smejo prehitevati.

4.  Ko ste v predoru, mora biti vaš fokus na to, da boste prišli ven na svetlo. Meni ob tem pomagajo zelene oznake v predoru, da vem koliko je še do izhoda ven na svetlo.

Izhodi iz predora

Upam, da vam bo kaj od tega pomagalo zmanjšati tesnobo v predoru. Opisala sem vam tisto, kar pomaga meni. Verjamem, da obstajajo še kakšni drugi triki za premagovanje tesnobe v  predoru. Skupaj jih vsak dan odkrivam z ljudmi v prometu.